Nieuwe regels van de NTB

Als bestuur van de politietriathlon gaan wij ons buigen hoe deze strafbox vorm krijgt
 
Stayeraanpak in 2017: De strafbox
Met de introductie van het ITU-wedstrijdreglement 2017 gaat nu ook in alle Nederlandse wedstrijden gewerkt worden met de strafbox bij het fietsen. Dit omdat de ‘stop&go’ in het nieuwe wedstrijdreglement namelijk niet meer bestaat en daarmee geen reglementaire basis meer heeft.
Een aantal jaren geleden introduceerde de ITU de strafbox waar atleten die betrapt waren op stayeren een tijdstraf moesten uitzitten. In Nederland hebben we dit toen praktisch uitgewerkt door het gehele fietsparcours als een strafbox te bestempelen, waarbij de officials op constateren van een stayerovertreding een atleet direct met een stop&go aan de kant konden zetten en daarmee een tijdstraf op te leggen. Dit kan nu niet meer. Met ingang van 2017 zullen we ook in Nederland bij alle wedstrijden – behalve de zogeheten startersevenementen – met de strafbox gaan werken.
Wat houdt dit in de praktijk in? Als een atleet betrapt wordt op stayeren, dan wordt een blauwe kaart getoond. Hij of zij moet zich dan in de eerstvolgende strafbox (die langs het fietsparcours opgesteld staat) melden om een tijdstraf uit te zitten. Die tijdstraf varieert met de afstand: 1 minuut op de achtste /sprint, 2 minuten op de kwart / OD en 5 minuten op de langere afstanden. Vergeet een atleet zich te melden in de strafbox? Dan wordt de niet-uitgezeten tijdstraf direct omgezet in een diskwalificatie.

Geef een reactie